Saturday, January 28, 2006

 

Creative Zen Vision:M review (ned.)


The English version will be online tomorrow

Vandaag gaan we de Zen Vision:M van Creative eens onder de loep nemen. Hij is uitgekozen door CNET als beste van CES 2006, en hij is de grote concurrent van Apple’s iPod video (5G). Onze Zen Vision:M is verkrijgbaar in 5 kleuren: van klassiek tot leuke frisse kleurtjes. Deze portable media player heeft 30 GB aan opslagruimte.
Op de volgende foto zie je hoe deze player bij jou thuis geleverd wordt.

Zen Vision:M, oortelefoon, voedingsadapter met verwisselbare aansluitplug, synchronisatieadapter, USB Mini–B-kabel, opbergtasje, installatie-cd, gebruikershandleiding.De Zen Vision:M heeft volgende functies:
- Capaciteit van 30 GB voor 15 000 songs, tienduizenden foto’s en 120 uur videobeelden
- Kleurendisplay van 2,5 inches met 262 144 kleuren
- Programmeerbare sneltoets
- Verticale ZEN-touchpad voor intuïtieve bediening
- FM-radio en recorder
- Compatibel met abonnements- en betaaldiensten voor muziek en video’s
- Synchronisatie met Microsoft Outlook Contacten, Kalender en Taken
- Maximaal 14 uur continu afspelen van audio of 4uur video

Minimale systeemvereisten:
- Microsoft Windows XP (SP1 of hoger) / XP 64-bits
- Intel Pentium II 350 MHz of AMD K6-2 450 MHz
- 64 MB RAM (128 MB RAM aanbevolen)
- USB 1.1-poort (USB 2.0-poort aanbevolen voor snellere overdracht)
- 170 MB vrije ruimte op harde schijf

Het eerste dat ik gedaan heb nadat ik de speler kreeg, was de batterij volledig opladen en de software installeren. Dit is een eenvoudig programma dat zichzelf uitwijst. Hiermee kan je de Zen volledig navigeren. Je kan er je muziek mee overbrengen, CD’s rippen, video’s en foto’s toevoegen en taken plannen.
Let wel: Je hebt deze software niet echt nodig. Je kan de speler ook gewoon inpluggen en zoals een verwisselbare schijf gebruiken om data over te brengen.

Als de muziek er eenmaal opstond sloot ik de oortelefoons aan. Ik hoorde meteen dat de geluidskwaliteit superieur is.
Het menu is heel makkelijk in gebruik. Je kan erdoor ‘scrollen’ met het vertical touchpad. De gevoeligheid kan je aanpassen indien nodig. Rechts en links van het touchpad heb je nog 2 smalle knopjes met als functies: vorige en volgende in een liedje. Verder heb je nog 4 andere toetsen: de ‘sneltoets’ die je zelf kan programmeren, de play/pauze- toets, een menu-optie-toets en een vorige-toets om terug te gaan in het menu.

Verder vind je onderaan je speler een gleufje om de synchronisatieadapter in te pluggen. Dit is nodig om je Zen op te laden of om bestanden over te brengen. Je kan deze kabeltjes niet rechtstreeks in de speler pluggen.
Op de bovenkant tenslotte vind je de aan- en uitschakelaar en dit is tevens de toetsenvergrendeling.


Bespreking functies:
Tijdens het beluisteren van je mp3’s zie je op het scherm het volgende:
De naam van de song, album, artiest en een teller.
Bovenaan vind je altijd de batterij-inhoud.

Foto’s die je hebt toegevoegd dragen dezelfde naam zoals op je computer en zitten apart in mapjes. Je kan ook alle foto’s ineens bekijken of ze in een diavoorstelling gieten. Tijdens het bekijken blijft jouw muziek of radio verder spelen. De ondersteunde formaten zijn: JPG, BMP, GIF, PNG en TIFF.

De videokwaliteit is uitstekend. De beelden zijn scherp en verlopen vloeiend, net zoals een degelijke DVD. De video begint opnieuw te lopen waar je gestopt ben als je de speler afsluit tijdens het kijken. De Zen Vision:M kan verschillende video bestanden aan: WMV9, MPEG, Motion-JPEG, met DivX en XviD.

Als je wil kan je ook de speler aansluiten op je tv. Hiervoor heb je wel een speciaal kabeltje nodig uit de Creative video kit. Dit heb ik dus niet kunnen testen.

Een andere functie die ikzelf bijna onmisbaar vind op een mp3-speler is de FM-radio. Je kan 32 presets instellen, die je een naam naar keuze geeft. De kwaliteit is niet uitstekend maar eerder redelijk tot goed. De Zen kan ook zelf scannen om een radiostation te vinden. Sommige stations blijven hierbij wel met ruis. Bij deze speler kan je ook opnemen van de radio.

Op deze portable media player vind je ook een microfoon. Het gesprek dat ik opgenomen heb van dichtbij was wederom van een zeer goede kwaliteit. Het gesprek vanop afstand (zo’n10m) was (logisch) stiller maar door het geluid een beetje luider te zetten nog steeds duidelijk verstaanbaar.
Het kleine microfoongaatje aan de zijkant van de Zen Vision:M

De Zen Vision:M heeft ook extra functies: zoals een organiser, instelling van datum en tijd en zijn functie als verwisselbare schijf. Je kan de speler ook gebruiken als wekker, wat ik eigenlijk wel een leuke extra vind. (Tevens een functie die de iPod video niet heeft). Zo kan je gewekt worden door je eigen nummers of door de radio. Het toch wel grote minpunt dat hieraan verbonden is, dat je de wekker moet gebruiken met de oortelefoon. Dus dan moet je het volume op maximum zetten om het goed te horen, wat denk ik toch niet zo goed is voor de oortelefoontjes. In een nachtelijk stille kamer is dit luid genoeg om je te wekken. Zelf heb ik dit ook getest, en raad eens, ik was juist op tijd op mijn werk! (Ok, ik geef toe dat ik mijn gsm, die ik dagelijks als wekker gebruik, ook gezet had voor de zekerheid, maar dit was niet nodig geweest). Dit is een leuke optie als je het getuut van je wekker of gsm beu bent.

Met de functie organiser kan ook taken bekijken die je hebt toegevoegd aan de hand van de software of Outlook. Als je dan de kalender bekijkt kan je de datum kiezen en zie je of je op die dag een afspraak of taak hebt.

De speler heeft de volgende afmetingen: 10,4 cm hoog, 6,2 cm breed en 1,89 cm dik en weegt 163 gram. Door zijn afmetingen en gewicht vind ik hem niet zo handig om overal mee te nemen.Bij de Zen Vision:M krijg je ook dit kwaliteitsvol opbergtasje.
Conclusie:
De Zen Vision:M van Creative is een pareltje. Uitstekende kwaliteit van zowel beeld als geluid. Enkel FM-radio is eerder redelijk tot goed. Eenvoudig gebruik van de speler en de software. Kortom een echte aanrader!

Positieve punten:
- Uitstekende beeld en geluidskwaliteit
- Eenvoudig in gebruik
- Mooi design
- Verwisselbare achtergronden op de speler
- Plug and play (je hebt de software niet echt nodig)
- Kan uitgebreid aantal video-formaten aan, ook DivX en XviD

Negatieve punten:
- Als je de wekker gebruikt moet je de oortelefoons gebruiken en het volume op maximum zetten.
- De 4 zijtoetsen vereisen meer kracht dan verwacht (kwestie van gewenning)
- Je hebt altijd de synchronisatieadapter nodig want de kabeltjes kunnen niet rechtstreeks in de Zen.
- Batterij is niet vervangbaar

Vanaf nu verkrijgbaar in de winkels.

Score: 9/10
Reviewer: Sneakytje
Datum: 28 januari 2006

foto hieronder: vergelijking Zen Vision:M met de Zen Micro

Comments:
Hi, I've enjoyed visiting your blog. I am trying to get my creative zen mp3 players site up and running. At the moment I am concentrating on the Zen Touch and Zen Sleek. Sadly, the Zen micro does not appear to still be available from Creative.

I've certainly got some way to go before that site meets the standards of your blog.
 
hey, ik las net de revieuw van de zen vision m. je zegt dat de software niet nodig is en dan de player ook als verwisselbare schijf gebruikt kan worden. Bedoel je dan dat je de muziek er zonders de software kan afhalen en opzetten, en hem ook beluisteren op de player zonder de software? of in de software wel nodig als je de muziek en video wil beluisteren/bekijken op de speler?

Thx,

tim
 
Hey,
ik wil binnenkort zelf een zen vision:m kopen dus ben een beetje aan het rondkijken en reviews aan het lezen. Ik zie dat je het een minpunt vind dat je voor de wekker het geluid op maximum moet zetten, en wou maar even zeggen dat je ook kleine passieve boxjes hebt die je kan aansluiten, ik heb er zelf gekocht bij fnac en ze zijn echt niet duur. Wou het maar even meedelen omdat ik hem ook als wekker wil gebruiken, en die boxen in gedachten had :)
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?   Get Chitika eMiniMalls

© Gadget Flash 2005-2007